Het is alweer jaren geleden dat ik een klein advertentietje zag in een paardenblad: te koop, vierjarige donkerbruine merrie. Ik had net besloten dat ik er een paard bij wou. Naast mijn wedstrijdpaard Camelot, waar ik Zz-licht mee reed en niet verder kwam. Camelot was een springpaard en ik een dressuurruiter. Wij waren geen ‘match made in heaven’.
Het was slechts een kwartiertje rijden, dus ik ging kijken.

Twee paardenfokkers, vader en zoon, tonen me de donkerbruine merrie. Een leuk paard, maar veel te klein voor mij. Ze hebben nog meer paarden op stal staan. Eén voor één gaan ze naar buiten om te rennen in de buitenbak.
Maar die buitenbak is nat. Erg nat en bijzonder zwaar om in te lopen.
De lange zwepen knallen in de lucht, de paarden doen het hoofd en de staart omhoog en de rug naar beneden. Ze rennen met grote passen door de blub. De modderspetters vliegen ons om de oren. En zo gaan er vijf paarden door de bak.

En dan, als zesde en laatste, komt er een klein vosveulentje met een erg grote bles, een bol buikje en een hertenhalsje. Ook hij komt in de buitenbak.
Wederom knallen de zwepen.
Het vosje kijkt om zich heen. Een beetje in paniek. Lopen, ja, maar dat kán hier toch helemaal niet? Nogmaals knalden de zwepen in de lucht. Het hengstje doet niets, behalve wat onhandige rondjes draaien. Hij kijkt weer naar de grond. ‘Ja maar, ja maar baas…wat wil je nou? Dit is módder. Bah! En loodzwaar. Mijn tact, mijn balans, dat komt hier toch niet tot zijn recht?’

Het vosje kijkt om zich heen. Een beetje in paniek. Lopen, ja, maar dat kán hier toch helemaal niet?

Dan doet de vader het hek van de paddock open. Het veulentje mag naar de wei. Hij stapt er naar toe en als hij eenmaal droge grond onder zijn hoefjes heeft, doet hij zijn staartje omhoog, steekt zijn neusje in de lucht in gaat zonder enige knal van de zweep in een gecadanseerde draf door de wei. Zijn kontje daalt, zijn hals en hoofd stijgen en daar zweeft hij door de wei. Lichtvoetig. Eigenwijs.

Op dat moment ben ik verkocht en hij ook.
Maar wat moet ik met een veulentje?