Natuurlijk paardrijden. Ik vind het zo’n prachtige term. Ik herinner me de collectieve verontwaardiging over een foto van een Chinees circus waar leeuwen rondjes op paardruggen hobbelden. Dat kon echt niet, dat was zielig. En dat is het. Maar mensen zijn ook roofdieren, en paarden vallen in de categorie prooidieren. Simpeler nog, een paard is gewoon geboren zonder mens op zijn rug, dus er is niks natuurlijks aan paardrijden. De term ‘natuurlijk paardrijden’ is een contradictio in terminus, een term die zichzelf tegenspreekt.

 

Het mooie van ‘naturals’ is dat ze zoeken naar een excuus om het toch natuurlijk te maken. Geen zadel met boom, want boomloze zadels zijn onnatuurlijk, maar een ‘pad’, een dekje met singel, want dat is wel natuurlijk. Gooi je schuldgevoel over het feit dat je persé toch op zo’n paard wilt zitten, maar op dat ding dat tussen jou en je paard zit. Rijden is prima, maar dat zadel, dát is pas onnatuurlijk.

Nu wil het dat onderzoeker dr. Patricia de Cocq gemeten heeft wat een zadel doet op een paardenrug. Wat blijkt? Niet heel veel. Het paard kan prima staan en lopen met een zadel, het ondervindt er niet bijster veel hinder van. Pas als er een ruiter op gaat zitten, gebeurt er wat. Dan zakt die rug naar beneden en gaat het paard anders lopen, om de ruiter te kunnen dragen. Wat blijkt nog meer: het gewicht van de ruiter is hetgeen vooral telt. Des te zwaarder de ruiter, des te groter de gevolgen van het rijden op rug en bewegingen van het paard.
Een ‘pad’ schuift snel en geeft hoge puntdruk onder de zitbeenknobbels van de ruiter. Ook dat bleek. Niet te lang op zitten dus. Een boomloos zadel zal, als het een goede betreft, niet snel knellen, want het past eerder, maar ook daar heb je puntdruk. Een zadel met boom verdeelt, als hij goed past, de druk van de ruiter beter over de rug. Kortom, voor iedereen, maar zeker voor zwaardere ruiters en mensen die lange ritten maken, is het zaak om een passend zadel met boom te vinden. Uiteraard spreekt voor zich dat een slecht passend zadel ook een drama is voor de rug van het paard.

Je hebt wel- en niet paardrijden, en dat is per definitie onnatuurlijk.

Komen we terug bij de term natuurlijk paardrijden. Dat bestaat dus niet. Je hebt wel- en niet paardrijden, en dat is per definitie onnatuurlijk. Kijk tijdens het rijden eens in de grote spiegel van de binnenbak. Wat zie je? Een paard met een ruiter erop. Jij! Had jouw paard, toen hij geboren werd, een babyruitertje op zijn rug? Nee he? Dus? Inderdaad, je doet aan onnatuurlijk paardrijden. (Herhaal dit nog even in je hoofd, als affirmatie, om het goed te laten bezinken: ‘ik ben een onnatuurlijke paardrijder, ik ben een onnatuurlijke paardrijder, ik ben een onnatuurlijke paardrijder’) Binnen de sport onnatuurlijk paardrijden kennen we de volgende basismethodes: Engels, Western en Natural. (Roept er al iemand ‘klassiek?’ Of IJslands? Mooi, nu wil iedereen opeens bewust onnatuurlijk ruiter zijn).

Het is zaak, voor iedereen die rijdt, om na te denken over wat er gebeurt zodra je op een paard gaat zitten. Je zadelt je paard niet alleen met een zadel op, je zadelt hem met jou zelf op. Schuif het schuldgevoel over het onnatuurlijke niet op het ding tussen jou en je paard. Wil je (natuurlijk) paardrijden, zoek dan een paard dat bij jouw (gewicht) past, zoek er een passend zadel bij, hou je gewicht zo laag mogelijk, werk aan je motoriek en rompstabiliteit, neem zitles en train je paard dusdanig dat hij zo gespierd en sterk is dat hij jou  kan dragen op zijn rug. Geef hem daarbij een zo natuurlijk (hier is de term wel prima) mogelijk leven, bij voorkeur in groepen, met de  hele dag ruwvoer en onbeperkt beweging, zodat hij zo gezond als een paard met een normaal paardenleven kan zijn. Dat is pas Bewust Onnatuurlijk Paardrijden: je paard een leven bieden dat bij hem past, waar hij gelukkig en fit door is, en zorgen dat jij jou kan dragen.

Ik, Marjan Tulp, doe aan Bewust Onnatuurlijk Paardrijden. Jij ook?

 

Harstikke leuk als  je mijn blog wilt delen op facebook of op een forum. Wil je daarvoor de link gebruiken? Er zit copyright op de tekst. 
(De foto is gemaakt door Lonneke Ruesink)

Leandro. Sinterklaaspaard uit Turkmenistan.

Mijn nieuwste blogs vind je op paardvisie.nl!