[one_third]

PrintMiddelbareschool-docent Nederlands, Driek van Wissen (Dichter des Vaderlands 2005-2010), las de opstellen van Marjan – vooral absurde verhalen – voor in de klas. Eigenlijk wou hij dat ze ze zelf voorlas, maar dat durfde ze niet. Na haar studie Communicatiekunde (RUG, 1994) ging ze aan het werk als redacteur en hoofdredacteur bij Reed Business. Decennialang schreef ze alleen non-fictie: interviews, opinies, korte berichten, columns en alle andere genres. Thuis schreef ze verhaaltjes over haar paard Merlijn, gewoon voor zichzelf. Nadat ze op Koninginnedag 2009 haar been brak door te struikelen over een ontbrekende klinker in het centrum van Doetinchem, was ze een half jaar aan haar bank gekluisterd. Een goed moment voor contemplatie; tijd voor de samenstelling van haar bucketlist. En wat stond daar op? Jawel, een roman schrijven. Dus, in juni 2011, sloeg ze haar laptop open en keek of er iets uit haar hoofd rolde en via haar vingers op het beeldscherm zou verschijnen. Dat gebeurde. Het ging over een paard.

[encode_email email=”” display=”Mail Marjan”] of volg haar op Twitter of Facebook en blijf op de hoogte. De foto’s zijn gemaakt door Amke.

_MG_3339_2335

[/one_third]

[two_thirds_last] [/two_thirds_last]

[one_third] [/one_third]
[two_thirds_last]

[bra_button text=’Leandro’ url= ‘#’ target=’_self’ size=’medium’ style=’rounded’ color=’magenta’]

September 2013 verscheen Marjans eerste boek: Leandro. Een avontuur in drie delen over een paard uit Turkmenistan, geschreven voor paardenliefhebbers van elf tot 81. Het gaat over drie vrouwen: de zussen Julia en Yana en hun vriendin Maria, die een zielig paard vinden en oplappen. Het is een Akhal Tekehengst, een paard met bijzondere ogen en veel wijsheid. Bol.com vind em vijf sterren waard. Wil je ’em hebben mét handtekening en opdracht? Bestel ’em dan hier.

[bra_button text=’Ze schrijft!’ url=’#’ target=’_self’ size=’medium’ style=’rounded’ color=’magenta’]

Er borrelen diverse personages en verhaallijnen in het hoofd van Marjan. Op dit moment schrijft ze aan een boek voor 11 tot 110-jarigen. Er komt een linksdraaiende Teckel in voor, en een heel gespierde uil die van Rammstein houdt. Vertel Marjan vooral veel verhalen over rare, onaardige of anderszins bijzondere mensen. Irritante collega? Gestoorde buurman? Spaar haar niet, ze vindt ze inspirerend. Ze verheugt zich nu al op je verhalen.

[bra_button text=’Absurde verhalen’ url=’#’ target=’_self’ size=’medium’ style=’rounded’ color=’magenta’]

Absurde verhalen schrijft ze nog steeds. Je kunt ze lezen lezen onder de knop ‘verhalen’. Hier lees je het verhaal ‘Koopje’ over een vrouw die iets te graag funshopt. Maar dan niet, zoals veel andere vrouwen, in schoenenwinkels. En dit is het verhaal ‘Registratie’, dat een groot raadsel verklaart. Het bestgelezen en beoordeelde verhaal tot nu toe is ‘Rafelig Randje’ en dat gaat over twee vrouwen die een man ontvoeren om iets met hem te doen. Maar wat eigenlijk? En waarom?

[bra_button text=’Verhalen over Merlijn’ url=’#’ target=’_self’ size=’medium’ style=’rounded’ color=’magenta’]

Wat geen  fictie is, zijn de verhalen over Marjans paard Merlijn. Haar paard en zijzelf, het on-sportieve duo dat zich gespecialiseerd heeft in staren naar de horizon vanaf het groene gras in de appelboomgaard van de pensionstal.
Ze schreef meestal over hem in het voorwoord in paardenmagazine Bit, waar ze jarenlang hoofdredacteur van was, en kreeg daar altijd leuke reacties op. Eigenlijk waren dit verhaaltjes die ze al jaren over haar paard schreef. Je leest ze op de pagina ‘verhalen’ en dan onder de knop ‘Merlijn’, of gewoon hier.

[bra_button text=’Blog paard’ url=’#’ target=’_self’ size=’medium’ style=’rounded’ color=’magenta’]

Non-fictie schrijft Marjan natuurlijk ook. Gewoon blogs over paarden en paardrijden. Je vindt ze onder de knop verhalen/blog. Het blog over de minderwaardige recreatieruiter werd in een week door maar liefst 17.000 mensen gelezen en is inmiddels 3600 keer geliked. Haar nieuwste blogs over paarden vind je op Paardvisie.nl.

[/two_thirds_last]