Voor Boerderij interviewde Marjan de Groninger Kor Kruizenga (44). Sinds 2013 strijdt hij met de NAM over de aardbevingsschade aan zijn boerderij in Rasquert. Dit is een fragment van het artikel. Wil je het hele interview lezen en de foto’s zien van de ingestorte boerderij, klik dan hier.

Op 16 augustus 2012 voelt Kor Kruizenga, melkveehouder met 190 melkkoeien en 90 hectare land, een eerste aardbeving. Hij haalt zijn schouders er over op. “Een paar weken later zag ik flinke scheuren in de berm.” In februari 2013 volgt een tweede beving. “Het begon op verschillende plekken op het erf ongelijk te zakken. Niet direct, je zag het pas later.” De houten spanten in de schuur en stal van boerderij Nieuw Zuiderweide, die zijn vader in 1968 had laten bouwen, scheuren en zetten. Na een storm stort de stal volledig in. In 2013 blijkt de kelder onder de nieuwe stal uit 2009, lek te zijn. In oktober 2014 wordt de oude schuur op advies van de NAM afgebroken: instortingsgevaar. Ook het woonhuis van Kruizenga zakt ongelijk en scheurt zichtbaar. Volgens de WOZ is het huis totall loss, volgens de NAM niet.

Complexe gevallen
Kruizenga hoort bij wat de NAM de ‘complexe gevallen’ noemt. “Steeds weer andere deskundigen komen namens de NAM langs. Het lijkt tactiek te zijn. Zegt de ene iets toe, dan wordt hij vervangen door een andere.”Hij schudt zijn hoofd. “Zo erkende de eerste taxateur het verband tussen de schade en de gaswinning, maar de tweede taxateur ontkende alles, zonder dat hij ook maar iets bekeken had. Volgens hem hadden de schuur en oude stal voor de bevingen nul economische waarde. De schade aan het woonhuis zou komen door langsdenderende vrachtwagens.” De boerderij ligt midden in de weilanden. Kruizenga oogt kalm. Wordt hij nou nooit boos? “Waarom zou ik? Het helpt toch niet. Alleen deze taxateur, die hoef ik niet meer op het erf te hebben.” Rapporten die ongunstig uitpakken voor de NAM , krijgt Kruizenga of niet te zien, of worden hem summier mondeling meegedeeld.
Hij houdt moed. “De oplossing komt iedere dag dichterbij. Ik heb vertrouwen in de contra-expertise.”

De NAM wou niet op de individuele zaak van Kruizinga ingaan.

Rasquert-page-0_e82